Pärlans historia

Pärlan förekommer i de flesta sagor eller historiska berättelser. En av anledningarna är att äkta och naturliga pärlor är värdeföremål. Sedan långt tillbaka i historien har människan bedrivit bytes- eller värdehandel med pärlor över hela världen. Starkast fäste har pärlan haft i Indien och arabländerna.

Pärlor och diamanter

En vacker och dyrbar pärla

I flera historiska böcker och skrifter talas det om hur man prissätter och uppskattar värden på pärlor. Du har säkert hört klyschan ”det där ser ut att vara en riktigt vacker och dyr pärla” i olika sammanhang. En vacker och sällsynt pärla kunde redan för flera tusen år tillbaka säljas för mycket pengar, men det förutsätter förstås att den är ”äkta”. Det fanns sätt att skönja och ta reda på om en pärla var vacker och dyrbar. Man gick helt enkelt igenom varje ostron från havsbottnen tills man hittade de bästa sorterna. Givetvis var det bara kungligheter och rika personer som hade råd att göra det.

Cleopatras och Marcus Antonius vadslagning

Under Romarrikets glansdagar blomstrade handeln för pärlor och värderades till skyarna. En välkänd historia som ofta brukar återberättas är mötet mellan Egyptens Cleopatra och Roms dåvarande kejsare Marcus Antonius. Den handlar om att Cleopatra skall försöka övertyga Rom (och Antonius) och Egypten stod i överlägsen makt och rikedom till Romarriket. Cleopatra hade bjudit Marcus Antonius för att slå vad om att hennes middag skulle bli den historiskt dyraste middagen genom tiderna. Till en början såg det inte så bra ut då Cleopatra satt med en tom talrik och ett glas vin framför sig. Efter en stund tar hon helt plötsligt fram den ena pärlan från sina vackra pärlörhängen och krossar den samtidigt som hon blandar ut den i vinet för att sedan svepa hela glaset. Pärlan sägs ha ett värde i paritet med ”1 875 000 ounces of silver” vilket justerat för dagens råvarupris skulle motsvara närmare 70 miljoner kronor. Enligt utsaga skall Antonius ha lämnat bordet samt avböjt middagspropån som en gest för att visa att Cleopatra vunnit vadet.

Kineser hittar sätt att odla på

Under 1200-talet hittade kineserna ett sätt att massproducera pärlor på. Metoden var att konstodla musslor. Det hela gick ut på att små figurer petades in på insidan av skalet. När musslornas sedan öppnades kunde man hitta figurer täckta av vacker pärlemor. När man för in okänd materia i musslan använder musslan en slags försvarsmekanism genom att fängsla och kapsla in partikeln med slem. Efter att fler lager lagts på så bildas tillslut en pärla. Flera länder hakade på kineserna och idag är det knappt någon konst längre att framställa pärlor. Det är dock de naturliga pärlorna som är värdefulla och de hittar man inte så lätt.